nie mogę sobie poradzić z tymi zadania, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
11. Punkt A należy połączyć z trzema abonentami punktu B. Każdy abonent zajmuje linię średnio przez 12 minut na godzinę. Zgłoszenia każdych dwóch abonentów są od siebie niezależne. Co najmniej ile przewodów potrzeba, aby z prawdopodobieństwem 0,99 obsłużyć w każdej chwili wszystkich abonentów?
14. Każdy z dwóch użytkowników systemu wielodostępowego generuje niezależnie sygnał w obrębie ramki o długości t. Pojawienie się sygnału w obrębie ramki jest jednakowo możliwe w okresie jej trwania. Interferencja sygnałów następuje, jeżeli odstęp pomiędzy chwilami pojawienia się sygnałów jest mniejszy od ustalonej wartości x. Obliczyć prawdopodobieństwo nie wystąpienia interferencji.
3. Znaleźć rozkład ilości przedmiotów wyprodukowanych na taśmie przy normalnym jej ustawieniu, w okresie między dwoma kolejnymi uregulowaniami jej. Przy normalnym ustawieniu taśmy, prawdopodobieństwo wyprodukowania przedmiotu wadliwego wynosi p, a taśmę reguluje się po wyprodukowaniu k-tego przedmiotu wadliwego.
4. Doświadczenia dokonuje się za pomocą serii jednakowych przyrządów, które są włączone kolejno jeden za drugim co 5 sekund. Czas pracy każdego przyrządu wynosi 16 sekund. Dświadczenie przerywamy natychmiast po otrzymaniu pozytywnego wyniku na którymkolwiek przyrządzie . Znaleźć rozkład losowej ilości wyłączonych przyrządów, jeżeli prawdopodobieństwo pozytywnego wyniku dla każdego przyrządy wynosi p.
5. Przyrząd składający się z bloków a, b1, b2 przestaje działać w przypadku zajścia zdarzenia C = A suma B1 iloczyn B2, gdzie A oznacza popsucie się bloku a, B1, B2 oznaczają odpowiednio popsucie się bloku b1, b2. Każdy blok ulega popsuciu po trafieniu weń choćby jednej cząstki promieniowania kosmicznego. Znaleźć rozkład losowej ilości cząstek, których trafienie w przyrząd powoduje jego popsucie, jeżeli prawdopodobieństwo trafienia ww poszczególne bloki cząstki, która wpadła do przyrządu są odpowiednio równe P(A) = 0,5, P(B1)=P(B2)=0,25-- 12 kwi 2010, o 14:31 --11 już mam
wyszły 2 linie
ktoś ma pomysł na następne?