losowanie liczb ze zbioru liczbowego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ewwka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2010, o 21:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

losowanie liczb ze zbioru liczbowego

Post autor: ewwka »

Ze zbioru \(\displaystyle{ X= \left[ x:x \in C \wedge \left|X+4 \right| \le 2 \right]}\) losujemy dwa razy (bez zwracania) po jednej liczbie. Oznaczamy te liczby w kolejności losowania, \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
\(\displaystyle{ A}\) - para liczb \(\displaystyle{ (a, b)}\) jest rozwiązaniem nie równości \(\displaystyle{ x - y - 2 < 0}\).
ODPOWIEDZ