6 ponumerowanych kul dzielimy na dwie trojki
6 ponumerowanych kul dzielimy na dwie trojki
wśród sześciu ponumerowanych kul są cztery białe i dwie czerwone. dzielimy je losowo na dwie trójki. oblicz prawdopodobieństwo tego, ze w kazdej trojce bedzie kula czerwona.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
6 ponumerowanych kul dzielimy na dwie trojki
Czyli wybieramy z 6 kul 3 tak, aby wybrać dwie białe i jedną czerwoną. A - zdarzenia polegające na tym, że wybierzemy jedną czerwoną kulę.
\(\displaystyle{ |\Omega|= {6 \choose 3}=20\\
|A|= {4 \choose 2} \cdot 2=12\\
P(A)=\frac{3}{5}}\).
\(\displaystyle{ |\Omega|= {6 \choose 3}=20\\
|A|= {4 \choose 2} \cdot 2=12\\
P(A)=\frac{3}{5}}\).