Wykaż, że... Podwojna nierówność, prawdopodobieństwo
- tomekkyo
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głubczyce
- Podziękował: 5 razy
Wykaż, że... Podwojna nierówność, prawdopodobieństwo
Wykaż, ze jeżeli \(\displaystyle{ A, B\subset \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{3}}\), to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\leq P(A\cup B)\leq \frac{7}{12}}\) i \(\displaystyle{ P(B-A)\geq \frac{1}{12}}\).
- tomekkyo
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głubczyce
- Podziękował: 5 razy
Wykaż, że... Podwojna nierówność, prawdopodobieństwo
Właściwie to pierwszą część, rozwiązałem
\(\displaystyle{ 1^{o}}\) A i B Rozłączne
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=\phi}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B=\frac{1}{4}+\frac{1}{3}=\frac{7}{12}}\)
\(\displaystyle{ 2^{o}}\) A zawiera się w B
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=\frac{1}{3}}\)
Stąd: \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\leq P(A\cup B)\leq \frac{7}{12}}\)
Jeżeli można to proszę o rozwiązanie \(\displaystyle{ P(B-A)\geq \frac{1}{12}}\) tylko krok po kroku, żeby było łatwiej zrozumieć.
\(\displaystyle{ 1^{o}}\) A i B Rozłączne
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=\phi}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B=\frac{1}{4}+\frac{1}{3}=\frac{7}{12}}\)
\(\displaystyle{ 2^{o}}\) A zawiera się w B
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=\frac{1}{3}}\)
Stąd: \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\leq P(A\cup B)\leq \frac{7}{12}}\)
Jeżeli można to proszę o rozwiązanie \(\displaystyle{ P(B-A)\geq \frac{1}{12}}\) tylko krok po kroku, żeby było łatwiej zrozumieć.
- tomekkyo
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głubczyce
- Podziękował: 5 razy
Wykaż, że... Podwojna nierówność, prawdopodobieństwo
To wszystko? Jakieś takie za proste. W książce, nie mam odpowiedzi bo to dowód jest, ale jest podpowiedź:
Zapisz zdarzenie \(\displaystyle{ A \cup B}\) w postaci sumy zdarzeń rozłączonych: \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B-A}\)
O co chodzi w tej wskazówce, czy to nie czasem to samo co napisałeś linijkę wyżej?
Zapisz zdarzenie \(\displaystyle{ A \cup B}\) w postaci sumy zdarzeń rozłączonych: \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B-A}\)
O co chodzi w tej wskazówce, czy to nie czasem to samo co napisałeś linijkę wyżej?
