12 rzutów kostką.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
12 rzutów kostką.
Ja bym to tak zrobił:
\(\displaystyle{ \Omega=6^{12}}\)
Bo w każdym z 12 rzutów możemy otrzymać jedną z 6 możliwych liczby oczek.
\(\displaystyle{ A=6!*6^6}\)
I tu mam wątpliwości. Lepiej żeby to ktoś jeszcze potwierdził.
\(\displaystyle{ 6!}\) daje nam każdą z możliwych liczby oczek a \(\displaystyle{ 6^6}\) to pozostałe 6 rzutów w których możemy otrzymać już każdą możliwą liczbę oczek.
\(\displaystyle{ \Omega=6^{12}}\)
Bo w każdym z 12 rzutów możemy otrzymać jedną z 6 możliwych liczby oczek.
\(\displaystyle{ A=6!*6^6}\)
I tu mam wątpliwości. Lepiej żeby to ktoś jeszcze potwierdził.
\(\displaystyle{ 6!}\) daje nam każdą z możliwych liczby oczek a \(\displaystyle{ 6^6}\) to pozostałe 6 rzutów w których możemy otrzymać już każdą możliwą liczbę oczek.
- De Moon
- Użytkownik
- Posty: 379
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 43 razy
12 rzutów kostką.
rodzyn7773 pisze:Ja bym to tak zrobił:
\(\displaystyle{ \Omega=6^{12}}\)
Bo w każdym z 12 rzutów możemy otrzymać jedną z 6 możliwych liczby oczek.
\(\displaystyle{ A=6!*6^6}\)
I tu mam wątpliwości. Lepiej żeby to ktoś jeszcze potwierdził.
\(\displaystyle{ 6!}\) daje nam każdą z możliwych liczby oczek a \(\displaystyle{ 6^6}\) to pozostałe 6 rzutów w których możemy otrzymać już każdą możliwą liczbę oczek.
Twoje rozwiązanie chyba zlicza to, że najpierw są liczby 1,2,3,4,5,6 a potem jest obojętnie co. W zadaniu nie ma takiego założenia.