relacja między zdarzeniami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

relacja między zdarzeniami

Post autor: stan1906 »

dlaczego jeśli \(\displaystyle{ A \subset B}\) to \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(B)}\) ?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2010, o 20:09 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości (w tym merytoryczna poprawa tematu).
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

relacja między zdarzeniami

Post autor: justynian »

z \(\displaystyle{ x\in A \Rightarrow x\in B}\) i naszej równości:
\(\displaystyle{ x \in A \vee x \in B = x \in B \Rightarrow x \in B \vee x \in B = x \in B}\) a to już tautologia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

relacja między zdarzeniami

Post autor: »

Przedmówca nie napisał czego właściwie dowodzi - chodzi o wynikanie:
\(\displaystyle{ A \subseteq B \Rightarrow A \cup B=B}\)

Q.
ODPOWIEDZ