Prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
keempes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Prawdopodobieństwo

Post autor: keempes »

Zorganizowano dwie loterie, przy czym w pierwszej przygotowano 50 , a w drugiej 150 losów. Grający kupił w jednej z tych loterii 2 losy. Oblicz prawdopodobieństwo, że udało mu się conajmniej raz wygrać, jeśli w pierwszej loterii są cztery losy wygrywające a w drugiej jest pięć losów wygrywających.

No właśnie jak to rozwiązać ? ktoś wie moze jak do tego się zabrać ? z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Prawdopodobieństwo

Post autor: Sir George »

Zakładamy, mam nadzieję, że grający wybiera z pstwem � jedną z loterii.

W pierwszej loterii przegrywa oba losy z pstwem \(\displaystyle{ P_1\ =\ \frac{C_{46}^2}{C_{50}^2}\ =\ \frac{207}{245}}\)
W drugiej loterii przegrywa oba losy z pstwem \(\displaystyle{ P_2\ =\ \frac{C_{145}^2}{C_{150}^2}\ =\ \frac{696}{745}}\)

Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite wynika, że grający przegrywa oba losy z pstwem
\(\displaystyle{ P\ =\ \frac12\cdot P_1\, +\, \frac12\cdot P_2\ =\ \frac{64947}{73010}}\)

Zatem grający wygrywa przynajmniej jeden los z pstwem \(\displaystyle{ 1\, -\, P\ =\ \frac{8063}{73010}\ \ 0,110437\ldots}\)
ODPOWIEDZ