prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 19 razy
prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5} losujemy dwie liczby bez zwracania i zapisujemy w kolejności wylosowania tworząc liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej
Jaki masz problem w tym zadaniu? Łatwiej będzie określić zdarzenie przeciwne.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 19 razy
prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej
ale nie weim wogole jak sie za to zadanuie zabrac ;/Nakahed90 pisze:Jaki masz problem w tym zadaniu? Łatwiej będzie określić zdarzenie przeciwne.
prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej
Policz najpierw jakie jest pstwo uzyskania liczby pierwszej(zdarzenie przeciwne). Mozesz to na palcach zrobic.
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kto to wie?
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 2 razy
prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej
dlaczego, wszystkich możliwych liczb biorąc ten zestaw cyfr można uzyskać uzyskać 20, natomiast spośród uzyskanego zbioru jest 14 liczb złożonych. Chyba że coś źle liczę. Proszę o podpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kto to wie?
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 2 razy
prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej
to skoro wyszło 7 pierwszych więc pozostałe 14 będzie złożone. Skoro mamy policzyć prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej to będzie to równe
\(\displaystyle{ P= \frac{14}{20} \Rightarrow P= \frac{7}{10}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{14}{20} \Rightarrow P= \frac{7}{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kto to wie?
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 2 razy
prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej
ooo dobra uwaga spojrzałem na te zadania po dłuższej przerwie i stąd mój błąd, bo wg. mnie wyjdzie 6 pierwszych: {13,23,31,41,43,53} czyli będzie 14 złożonych nadal
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
prawdopodobieństwo otrzymania liczby złożonej
Ja liczyłem jeszcze 11, ale zapomniałem, ze bez zwracania, więc Twoje rozwiązanie jest jaknajbardziej dobre. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.