Rzut kostką do gry.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
onikss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 kwie 2010, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Rzut kostką do gry.

Post autor: onikss »

Mam problem z jednym zadaniem, które brzmi następująco:

Rzucamy dwa razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek będzie mniejsza od 7 lub na obu kostkach wyrzucimy nieparzystą liczbę oczek?

Gdyby był ktoś tak miły i pomógł mi zrozumieć to zadanie, to byłabym wdzięczna.
Awatar użytkownika
kam_new93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 673
Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 106 razy

Rzut kostką do gry.

Post autor: kam_new93 »

mamy zatem 36 możłiwych wyników , przy czym mniejsze od 7(suma oczek), czyli takowe warianty(granica)
(x,y)-liczba oczek
1,6 tu 6 możliwosć(1,1;1,2;1,3...)
2,5 5
3,4 4
4,3 3
5,2 2
6,1 1
razem
6+5+4+3+2+1=21 na 36 =
21/36=7/12

(p,np)-parzysta, nieparzysta
1,2;1,4;1,6 3- możliwości
2,1;...-3
3,2...; -3
4,1...; -3
5,2...;-3
6,1...;-3
czyli
3*6=18/36=1/2
ODPOWIEDZ