Rzuty koscmi, problem ze zrozumieniem wynikow symulacji.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
forfiter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 kwie 2010, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw

Rzuty koscmi, problem ze zrozumieniem wynikow symulacji.

Post autor: forfiter »

Witam wszystkich.

Problem jest nastepujacy:
Powiedziano (jacys hazardzisci - marynarze Galileuszowi), ze przy jednoczesnym rzucie trzema
koscmi uklad kosci, w ktorym suma oczek wynosi 10, jest bardziej prawdopodobny niz taki,
w ktorym suma oczek wynosi 9. Moje zadanie (z podrecznika "Introduction to Probability", C. M.
Grinstead, J. L. Snell, dostepny na stronie ) polegalo
na napisaniu programu, ktory symuluje rzut trzema koscmi. Oto kod mojego programu w C++:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;

int main(int argc, char *argv[]){
    int times = atoi(argv[1]);
    int nine = 0;
    int ten = 0;
    srand((unsigned)time(0));
    for (int i=0; i < times; i++){
        if(rand()%6 + rand()%6 + rand()%6 + 3 == 9)
            nine++; 
        if(rand()%6 + rand()%6 + rand()%6 + 3 == 10)
            ten++;
    }
   cout << "nine: " << float(nine)/float(times) << endl;
   cout << "ten: " << float(ten)/float(times) << endl;
}
Ilosc mozliwych ukladow kosci, ktorych suma wynosi 9 jest taka sama, jak ilosc mozliwych ukladow
ktorych suma wynosi 10 (obie wynosza 6 ukladow).
Wyniki wykonywania, sa nastepujace (ponizsze 3 cyfry znaczace nie zmienialy sie juz przy symulacjach o liczbie powtorzen wiekszej niz 100000):
prawdopodobienstwo sumy oczek 10: 0.125
prawdopodobienstwo sumy oczek 9: 0.116

W podreczniku pytaja, czy marynarze maja racje. Wedlug moich wynikow - maja. To wydaje sie
nielogiczne, i strasznie mnie meczy. Dlaczego tak jest? Gdzie blad w moim rozumowaniu?

Pozdrawiam serdecznie,
Forfiter
Awatar użytkownika
erina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 29 mar 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 38 razy

Rzuty koscmi, problem ze zrozumieniem wynikow symulacji.

Post autor: erina »

Układy, dające w sumie 9:
6,2,1 * 6 (bo 6 możliwych kolejności)
5,3,1 * 6
5,2,2 * 3
4,4,1 * 3
4,3,2 * 6
3,3,3 * 1
Razem: 25.

10:
6,3,1 * 6
6,2,2 * 3
5,4,1 * 6
5,3,2 * 6
4,4,2 * 3
4,3,3 * 3
Razem 27, czyli więcej.

Po 6 jest ich przy nierozróżnialnych kostkach, ale takie występują w przyrodzie tylko w fizyce kwantowej.
forfiter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 kwie 2010, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw

Rzuty koscmi, problem ze zrozumieniem wynikow symulacji.

Post autor: forfiter »

Bardzo dziekuje. Udalo mi sie jednoczesnie znalezc odpowiedz w Internecie, w formie pracy
Galileusza na ten temat, jezeli ktos jest zainteresowany:
ODPOWIEDZ