zdarzenia niezależne
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 14 maja 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Pomógł: 13 razy
zdarzenia niezależne
Oblicz \(\displaystyle{ P(A' \cup B')}\), jeśli zdarzenia A i B są niezależne oraz \(\displaystyle{ P(A)= 0,2}\) i \(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,4}\) (A i B należą do "omega")
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
zdarzenia niezależne
Z prawa de Morgana: \(\displaystyle{ P(A' \cup B') = P(A \cap B)' = 1-P(A \cap B)}\)
oraz \(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A)+P(B) - P(A \cap B)}\).
oraz \(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A)+P(B) - P(A \cap B)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 14 maja 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Pomógł: 13 razy
zdarzenia niezależne
Ok do pierwszego równania doszedłem sam tylko wydaje mi się że tu trzeba użyć zależności na zdarzenia niezależne czyli
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)
Bo z tego "głównego równania" do niczego nie dochodzimy zobacz na dane!! Dalej brak P(B).
edit/
ok już sam sobie poradziłem z zadaniem
trzeba obliczyć P(B) z równania
\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B)=P(A)+P(B)-P(A \cup B)}\)
P(B) = 0,25
A potem z równania
\(\displaystyle{ 1-P(A) \cdot P(B)=0,95}\)
Sam rozwiązałem swoje zadanie
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)
Bo z tego "głównego równania" do niczego nie dochodzimy zobacz na dane!! Dalej brak P(B).
edit/
ok już sam sobie poradziłem z zadaniem
trzeba obliczyć P(B) z równania
\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B)=P(A)+P(B)-P(A \cup B)}\)
P(B) = 0,25
A potem z równania
\(\displaystyle{ 1-P(A) \cdot P(B)=0,95}\)
Sam rozwiązałem swoje zadanie
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
zdarzenia niezależne
Jeżeli zdarzenia są niezależne, to \(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) \cdot P(B)}\) (poprawiono).
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2010, o 20:44 przez JakimPL, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 14 maja 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Pomógł: 13 razy
zdarzenia niezależne
Ups chyba zgłosiłem się na złą stronę (nieprofesjonalną) bo to o czym wy mówicie czyli
P(A cap B) =0 tylko wtedy gdy zdarzenia WYKLUCZAJĄ.
NIEZALEŻNOŚĆ dwóch zdarzeń to całkiem co innego.
Proszę o poradę jakiegoś DOBREGO matematyka z wiedzą pozaszkolną
A przy okazji o sprawdzenie mojego rozwiązania
P(A cap B) =0 tylko wtedy gdy zdarzenia WYKLUCZAJĄ.
NIEZALEŻNOŚĆ dwóch zdarzeń to całkiem co innego.
Proszę o poradę jakiegoś DOBREGO matematyka z wiedzą pozaszkolną
A przy okazji o sprawdzenie mojego rozwiązania
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
zdarzenia niezależne
Hm, a być może, do tej pory nie spotkałem się z takim rozróżnieniem, tak więc - dobrze wiedzieć. Zatem mogę jedynie odesłać tutaj:
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
zdarzenia niezależne
Max915 pisze:Oblicz \(\displaystyle{ P(A' \cup B')}\), jeśli zdarzenia A i B są niezależne oraz \(\displaystyle{ P(A)= 0,2}\) i \(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,4}\) (A i B należą do "omega")
Doskonały Prima Aprilis (i Ty Jakimie też - Widziałem że poprawiłes! )Nakahed90 pisze:\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(\phi)=0}\)