dowód na zbiorach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 gru 2009, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 7 razy

dowód na zbiorach

Post autor: fivi91 »

Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ P(A)=0,5}\) oraz \(\displaystyle{ P(B)=0,7}\) to \(\displaystyle{ P(A \cap B) \ge 0,2}\).

To widać samo przez się, tylko teraz pytanie, czy można to jakoś zapisać? Czy może mam pisać egzaminatorom wypracowanie opisujące rysunki zbiorów? Czy da się to zrobić w jakiś ładny sposób?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
EnsamVarg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 16 sty 2010, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ensam.varg@mail.ru
Pomógł: 30 razy

dowód na zbiorach

Post autor: EnsamVarg »

\(\displaystyle{ 1\geq P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
Wstawiasz dane i juz.
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 gru 2009, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 7 razy

dowód na zbiorach

Post autor: fivi91 »

dzięki
ODPOWIEDZ