Spośród liczb dwucyfrowych wylosowano jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma cyfr wylosowanej liczby jest większa od 15?
Dzięki za pomoc XD
prawdopodobieństwo wylosowania
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dom
- Podziękował: 5 razy
- kam_new93
- Użytkownik
- Posty: 673
- Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 106 razy
prawdopodobieństwo wylosowania
d+j=15
9+6=96
6+9=69
7+8=78
8+7=87
10,20...90=1,2...9
zostają tylko liczby:
97,98,99,79,88,89
liczb 2 cyfrowych jest 90 to prawdopodobieńswto wynosi:
6/90=1/15
9+6=96
6+9=69
7+8=78
8+7=87
10,20...90=1,2...9
zostają tylko liczby:
97,98,99,79,88,89
liczb 2 cyfrowych jest 90 to prawdopodobieńswto wynosi:
6/90=1/15
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dom
- Podziękował: 5 razy
prawdopodobieństwo wylosowania
dziękować. teraz drugie zadanie ;p
Z liczb dwucyfrowych wylosowano jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest podzielna przez 2 lub jest podzielna przez 5??
Z liczb dwucyfrowych wylosowano jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest podzielna przez 2 lub jest podzielna przez 5??
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
prawdopodobieństwo wylosowania
A-podzielność przez 2
B-podzielność przez 5
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
B-podzielność przez 5
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
prawdopodobieństwo wylosowania
Liczb dwucyfrowych jest \(\displaystyle{ 90}\). Musimy znaleźć, zgodnie ze wzorem \(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\), ile jest liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 2}\), ile przez \(\displaystyle{ 5}\), a ile przez \(\displaystyle{ 10}\) (to jest powtarzająca się część wspólna).
Liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 2}\) jest \(\displaystyle{ 90:2 = 45}\), przez \(\displaystyle{ 5}\) - \(\displaystyle{ 90:5 = 18}\) i finalnie przez \(\displaystyle{ 10}\): \(\displaystyle{ 90:10 = 9}\).
Teraz tylko podstawić.
Liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 2}\) jest \(\displaystyle{ 90:2 = 45}\), przez \(\displaystyle{ 5}\) - \(\displaystyle{ 90:5 = 18}\) i finalnie przez \(\displaystyle{ 10}\): \(\displaystyle{ 90:10 = 9}\).
Teraz tylko podstawić.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dom
- Podziękował: 5 razy
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
prawdopodobieństwo wylosowania
Jeżeli musisz:
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{45}{90}}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{18}{90}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{9}{90}}\)
Podstawiając te wartości:
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{45}{90} + \frac{18}{90} -\frac{9}{90} = \frac{54}{90} = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{45}{90}}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{18}{90}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{9}{90}}\)
Podstawiając te wartości:
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{45}{90} + \frac{18}{90} -\frac{9}{90} = \frac{54}{90} = \frac{3}{5}}\)