Hej;) Mam kolejne zadanko, na które nie mogę wpać. Pewnie również proste:P Ale nie widze jak na razie tego oczywistego rozwiązania, więc proszę o oświecenie;)
uczniowie zorganizowali 2 loterie. w pierwszej loterii pozostało 40 losów, w tym tylko jedne wygrywający, a w drugiej 80 losów w tym dwa wygrywające. W której z tych loterii osoba kupująca 2 losy ma iwększe szanse wylosowania co najmniej jednego losu wygrywającego.
Loteria i Wygrane!
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Loteria i Wygrane!
Robiłbym przez prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnegy, czyli niewygtania.
W pierwszej loerii wynosi ono \(\displaystyle{ \frac{39}{40 }\cdot \frac{38}{39}}\) i jest mniejsze od \(\displaystyle{ \frac{78}{80} \cdot \frac{77}{79}}\) prawdopodobieństwa niewygranaia w drugiej .
W pierwszej loerii wynosi ono \(\displaystyle{ \frac{39}{40 }\cdot \frac{38}{39}}\) i jest mniejsze od \(\displaystyle{ \frac{78}{80} \cdot \frac{77}{79}}\) prawdopodobieństwa niewygranaia w drugiej .