Witam. Mam problem z jednym zadaniem:
Na wykresie przedstawiono informacje dotyczące znajomości języka ang. oraz jęz. niem. w pewnej 200-osobowej grupie studentów. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że losowo wybrany z tej grupy student:
a) zna język niem. i nie zna ang.
b)nie zna ang. i nie zna niem.
Dane z wykresu:
Znajomość języków obcych:
ang i niem - 25%
niem-50%
ang-60%
Podpunkt a) zrobiłam sobie tak, że od języka niem 50% odjęłam tych co znają ang i niem i wyszło mi Ci ci nie znają ang. Przyrównałam 25% do 100% i wyszło prawdopodobnieństwo \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). Ale nie jestem tego pewna. A na podpunkt b) nie mam pomysłu.. pewnie łatwe ale tego nie widze:)
Znajomość języków obcych.
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 23 razy
Znajomość języków obcych.
zdarzenie A- student zna angielski
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{6}{10}}\) - prawdopodobieństwo,że dany uczeń zna angielski
zdarzenie B - student zna niemiecki
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{5}{10}}\) -analogicznie jak P(A),tyle że język jest niemiecki
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{1}{4}}\) - student zna i angielski,i niemiecki
a) \(\displaystyle{ P(B-A)= P(B) - P(A \cap B) = \frac{1}{4}}\) -- czyli mówiąc w skrócie miałaś rację ^^
b) \(\displaystyle{ P(A' \cap B')=1-P(A \cup B)= 1 - (P(A) + P(B) - P(A \cap B)) = 1 - \frac{85}{100} = \frac{15}{100}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{6}{10}}\) - prawdopodobieństwo,że dany uczeń zna angielski
zdarzenie B - student zna niemiecki
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{5}{10}}\) -analogicznie jak P(A),tyle że język jest niemiecki
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{1}{4}}\) - student zna i angielski,i niemiecki
a) \(\displaystyle{ P(B-A)= P(B) - P(A \cap B) = \frac{1}{4}}\) -- czyli mówiąc w skrócie miałaś rację ^^
b) \(\displaystyle{ P(A' \cap B')=1-P(A \cup B)= 1 - (P(A) + P(B) - P(A \cap B)) = 1 - \frac{85}{100} = \frac{15}{100}}\)