10 pasażerów, cztery wagony.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
luthien91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 12 paź 2009, o 20:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

10 pasażerów, cztery wagony.

Post autor: luthien91 »

Na peronie czekało na pociąg 10 pasażerów. Przyjechał pociąg składający się z czterech wagonów i wszyscy pasażerowie do niego wsiedli. Zakładamy, że każdy pasażer losowo wybrał wagon, do którego wsiadł. Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych tego doświadczenia losowego, a następnie oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A- wszyscy pasażerowie wsiedli tylko do jednego wagonu;
B- wszyscy pasażerowie wsiedli tylko do dwóch wagonów;
C- do pierwszego wagonu wsiadły cztery osoby, a do każdego z pozostałych wagonów - po dwie osoby.

Zdarzenie B już udało mi się obliczyć ale mam problem z pozostałymi.
Awatar użytkownika
Pinki1983
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 gru 2009, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 8 razy

10 pasażerów, cztery wagony.

Post autor: Pinki1983 »

\(\displaystyle{ \Omega=4^{10}}\) tak?
\(\displaystyle{ |A|=4}\)
\(\displaystyle{ |C|= {10 \choose 4} *{6 \choose 2}*{4 \choose 2}}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

10 pasażerów, cztery wagony.

Post autor: Errichto »

Pinki1983 pisze:\(\displaystyle{ |C|= {10 \choose 4} *{6 \choose 2}*{4 \choose 2}}\)
Trzeba jeszcze uwzględnić, że gdy podzielimy pozostałe 6 osób na dwójki to należy im przydzielić wagony - \(\displaystyle{ 3!}\)
Awatar użytkownika
Pinki1983
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 gru 2009, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 8 razy

10 pasażerów, cztery wagony.

Post autor: Pinki1983 »

Zgadza się też przyznaję rację
ODPOWIEDZ