spośród liczb -2,-1,1,2 losujemy kolejno bez zwracania..

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
erato91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 mar 2010, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ełk

spośród liczb -2,-1,1,2 losujemy kolejno bez zwracania..

Post autor: erato91 »

spośród liczb -2,-1,1,2 losujemy kolejno bez zwracania liczby x i y. Dowiadczenie powtarzamy tak długo, aż otrzymamy parę liczb spełniającą warunek \(\displaystyle{ x^{2}-y<0}\). Oblicz prawdopodobienstwo tego, że wykonamy co najwyżej 3 takie doświadczenia.
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

spośród liczb -2,-1,1,2 losujemy kolejno bez zwracania..

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{6}+\frac{5}{6}\cdot \frac{1}{6}+ \left(\frac{5}{6} \right) \cdot\frac{1}{6}}\)
ODPOWIEDZ