Losowo jedna liczba

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
moniczka_13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 mar 2010, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Losowo jedna liczba

Post autor: moniczka_13 »

Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8} wybieramy losowo jedną liczbę. Liczba p jest prawdopodobieństwem wylosowania liczby podzielnej przez 3 wtedy

a) \(\displaystyle{ p<0,3}\) b) \(\displaystyle{ p=0,3}\) c) \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\) d) \(\displaystyle{ p>\frac{1}{3}}\)
afugssa

Losowo jedna liczba

Post autor: afugssa »

Spośród tych ośmiu liczb tylko dwie są podzielne przez 3. Wobec tego prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 3 jest równe \(\displaystyle{ p=\frac{2}{8}=\frac{1}{4}}\). Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ