W wycieczce rowerowej bierze udział 60 osób. 20% to uczniowie klasy IVa, 30% - klasy IVb, pozostali są z klasy IVc. Organizatorzy wycieczki przygotowali odpowiednią liczbę rowerów, jednak w ostatniej chwili dwa się zepsuły. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden z uczniów, który nie pojedzie na wycieczkę, będzie z klasy IVb?
No i obliczyłam ile osób jest w danej klasie:
60*20%=12 - klasa IVa
60*30%=18 - klasa IVb
60-(12+18)=30 - klasa IVc
I dalej już nie wiem co zrobić... Może powinnam użyć drzewka stochastycznego, ale nie bardzo wiem jak to zrobić...
Wycieczka rowerowa
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Wycieczka rowerowa
18 uczniów z klasy IVb, 60 uczniów w sumie.
\(\displaystyle{ A=18 \\
\Omega = 60 \\
P(A)=\frac{A}{\Omega}=\frac{18}{60}=\frac{3}{20}}\)
\(\displaystyle{ A=18 \\
\Omega = 60 \\
P(A)=\frac{A}{\Omega}=\frac{18}{60}=\frac{3}{20}}\)