Hej, mam kilka zadanek do rozwiązania z rach.prawdopodobieństwa i nie mogę sobie z nimi poradzić, może ktoś z was ma czas i chęć żeby mi pomóc. Liczę na was. Oto one:
1. Chyba najgorsze...
Test składa się z 10 pytań. Na każde z pytań podane są 4 propozycje odpowiedzi, z których tylko jedna jest poprawna. Na ile sposobów mozna wypełnić ten test jeśli:
a) nie ma punktów karnych za błędne odpowiedzi, więc którąś z nich zawsze zaznaczamy
b) są punkty karne za błędna odpowiedź, więc możemy nie zaznaczać żadnej odpowiedzi
2. Z grupy 5 chłopców i 8 dziewcząt losujemy kolejno 3-osobową delegację. Jakie jest prawdop. że będą to:
a) same dziewczeta
b) sami chłopcy
c) osoby tej samej płci
3. Rzucamy jednoczesnie dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo że:
a) na obu kostkach wypadły parzyste liczby oczek
b) suma oczek będzie większa od 6
c) co najmniej na jednej kostce wypadnie 6 oczek
Będę bardzo wdzięczna za pomoc...
prawdopodobieństwo do obliczenia-3 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Klucze
- Podziękował: 1 raz
prawdopodobieństwo do obliczenia-3 zadania
Zad 1
Tworzymy ciągi 10 wyrazowe (10 zadań) ze zbioru Z={a,b,c,d}
są to wariacje z powtórzeniami ( nie wiem jak to sie oznacza jaka literką u mnie w szkole to było V z kreską na górze)
\(\displaystyle{ V_{4}^{10}= 4^{10}}\)
Ad b
do zbioru trzeba dodać jeszcze "e" bo teraz dodatkowo mozemy nie odpowiedziec na pytanie wiec bedzie zbior {a,b,c,d,e}
znowu wariacje z powtórzeniami i wychodzi \(\displaystyle{ 5^{10}}\)
Tworzymy ciągi 10 wyrazowe (10 zadań) ze zbioru Z={a,b,c,d}
są to wariacje z powtórzeniami ( nie wiem jak to sie oznacza jaka literką u mnie w szkole to było V z kreską na górze)
\(\displaystyle{ V_{4}^{10}= 4^{10}}\)
Ad b
do zbioru trzeba dodać jeszcze "e" bo teraz dodatkowo mozemy nie odpowiedziec na pytanie wiec bedzie zbior {a,b,c,d,e}
znowu wariacje z powtórzeniami i wychodzi \(\displaystyle{ 5^{10}}\)
prawdopodobieństwo do obliczenia-3 zadania
wielkie dzięki, a pozostałe zadania wiesz jak zrobic? Każda podpowiedź się dla mnie liczy.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 cze 2006, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: znienacka
- Podziękował: 14 razy
prawdopodobieństwo do obliczenia-3 zadania
2. Z grupy 5 chłopców i 8 dziewcząt losujemy kolejno 3-osobową delegację. Jakie jest prawdop. że będą to:
a) same dziewczeta
b) sami chłopcy
c) osoby tej samej płci
\(\displaystyle{ | \Omega |=V^3_{13}=1716}\)
a) \(\displaystyle{ |A|=V^3_8=336\:P(A)=\frac{28}{143}}\)
b) \(\displaystyle{ |A|=V^3_5=60\:P(A)=\frac{5}{143}}\)
c) \(\displaystyle{ |A|=336+60=396\:P(A)=\frac{3}{13}}\)
a) same dziewczeta
b) sami chłopcy
c) osoby tej samej płci
\(\displaystyle{ | \Omega |=V^3_{13}=1716}\)
a) \(\displaystyle{ |A|=V^3_8=336\:P(A)=\frac{28}{143}}\)
b) \(\displaystyle{ |A|=V^3_5=60\:P(A)=\frac{5}{143}}\)
c) \(\displaystyle{ |A|=336+60=396\:P(A)=\frac{3}{13}}\)
prawdopodobieństwo do obliczenia-3 zadania
wielkie dzięki, no i zostało jeszcze trzecie zadanie z kostkami...
[ Dodano: 24 Październik 2006, 18:37 ]
Ma ktoś pomysł na trzecie zadanko?
[ Dodano: 24 Październik 2006, 18:37 ]
Ma ktoś pomysł na trzecie zadanko?