dwa pudełka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
agnieszka19192
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 20:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow

dwa pudełka

Post autor: agnieszka19192 »

W pierwszym pudełku jest \(\displaystyle{ 10}\) kul czarnych a w drugim pudełku \(\displaystyle{ 20}\) kil czarnych. Jak rozmieścić dodatkowo w tych pudełkach \(\displaystyle{ 20}\) kul białych, aby prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli z pierwszego pudełka było dokładnie trzy razy większe od prawdopodobieństwa wylosowania białej kuli z drugiego pudełka?
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

dwa pudełka

Post autor: mx2 »

agnieszka19192 pisze:W pierwszym pudełku jest \(\displaystyle{ 10}\) kul czarnych a w drugim pudełku \(\displaystyle{ 20}\) kil czarnych. Jak rozmieścić dodatkowo w tych pudełkach \(\displaystyle{ 20}\) kul białych, aby prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli z pierwszego pudełka było dokładnie trzy razy większe od prawdopodobieństwa wylosowania białej kuli z drugiego pudełka?
Czyli do pierwszego pudełka musimy dodać x kul białych, a do drugiego 20-x.
Musimy rozwiązać taką równość
\(\displaystyle{ \frac{x}{10+x}=3 \cdot \frac{20-x}{20+20-x}}\)
ODPOWIEDZ