kule - prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
brutus18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 38 razy

kule - prawdopodobieństwo

Post autor: brutus18 »

Z pudełka zawierającego trzy kule białe, trzy kule czerwone, dwie kule zielone losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że wylosowano kulę białą i kulę czerwoną, gdy po pierwszym losowaniu wylosowaną kulę:
a) odkładano na bok
b) ponownie wrzucano do pudełka

\(\displaystyle{ \frac{3}{8} * \frac{3}{8} = \frac{9}{64}}\)
tak?????
adriano19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 6 razy

kule - prawdopodobieństwo

Post autor: adriano19 »

a- losowanie bez zwracania
A-wylosowano kulę białą i czerwona
\(\displaystyle{ A=\lbrace b,cz \vee cz,b \rbrace
P(A)= \frac{3}{8}\cdot \frac{3}{7} + \frac{3}{8}\cdot \frac{2}{7}}\)

drugi przykład analogicznie tylko losowanie ze zwracaniem
brutus18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 38 razy

kule - prawdopodobieństwo

Post autor: brutus18 »

czyli w b będzie: \(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{8} * \frac{3}{8} + \frac{3}{8} * \frac{3}{8}}\) ??
adriano19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 6 razy

kule - prawdopodobieństwo

Post autor: adriano19 »

tak
ODPOWIEDZ