drzewo prawdopodobieństw

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
brutus18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 38 razy

drzewo prawdopodobieństw

Post autor: brutus18 »

W Polsce na 1000 urodzeń rodzi się 520 chłopców. Pewna rodzina ma dwoje dzieci w różnym wieku. Narysuj drzewo i oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że w tej rodzinie:
a) młodsze dziecko jest chłopcem
b) starsze dziecko jest chłopcem


wiec drzewo ma dwie gałązki do D (48/100) i CH (52/100) a kolejne rozgałęzienie jak zaznaczyć??? w ogóle nie wiem jak to zrobić....
Alister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 23 razy

drzewo prawdopodobieństw

Post autor: Alister »

Wydaje mi się że drzewko jest zbędne,Jako że prawdopodobieństwo w obu odpowiedziach jest równe \(\displaystyle{ \frac{520}{1000}}\) - Chyba rysując drzewko do punktu a pierwszą odnogę podpisujemy \(\displaystyle{ \frac{520}{1000}}\) i dalej nie rozpisujemy - bo rozpatrując przypadek b) nie ma znaczenia czy młodsze dziecko to chłopiec,czy dziewczynka,i analogicznie rozpatrujemy drugi punkt - a) - płeć starszego dziecka nie ma znaczenia,może być zarówno chłopcem,jak i dziewczynką,natomiast szansa,że młodsze się urodzi chłopcem jest równa \(\displaystyle{ \frac{520}{1000}}\). Drzewko by się przydało jakby trzeba było liczyć np że jedno jest chłopcem a drugie dziewczynką. Albo obaj są chłopcami.
brutus18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 38 razy

drzewo prawdopodobieństw

Post autor: brutus18 »

czyli co? zarówno prawdopodobieństwo do punktu a i b wynosi \(\displaystyle{ \frac{520}{1000}}\)??
ODPOWIEDZ