w grupie 200 osób
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 20:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
w grupie 200 osób
W grupie \(\displaystyle{ 200}\) osób \(\displaystyle{ 65%[/tex uczy się języka angielskiego, [tex]47%}\) uczy się języka rosyjskiego, a \(\displaystyle{ 30%}\) uczy się obu tych języków. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba z tej grupy nie uczy się żadnego z wymienionych języków.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 20:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 23 razy
w grupie 200 osób
zdarzenie A - osoba uczy się języka rosyjskiego
moc A = 65
zdarzenie B - osoba uczy się języka hiszpańskiego
moc B = 47
iloczyn A i B - osoby uczące się obu języków
\(\displaystyle{ A \cap B = 30}\)
zdarzenie C - osoba nie uczy się żadnego z języków
moc \(\displaystyle{ C= 200 - (A \cup B) = 200 - (A + B - (A \cap B)) = 200 - (47 + 65 - 30) = 200 - 82 = 118}\)
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{118}{200}}\)
moc A = 65
zdarzenie B - osoba uczy się języka hiszpańskiego
moc B = 47
iloczyn A i B - osoby uczące się obu języków
\(\displaystyle{ A \cap B = 30}\)
zdarzenie C - osoba nie uczy się żadnego z języków
moc \(\displaystyle{ C= 200 - (A \cup B) = 200 - (A + B - (A \cap B)) = 200 - (47 + 65 - 30) = 200 - 82 = 118}\)
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{118}{200}}\)