Wykazać nierówność podwójną

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Wykazać nierówność podwójną

Post autor: Bartek1991 »

Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\) oraz P(A) = 1/4 i P(B) = 1/3 to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \le P(A \cup B) \le \frac{7}{12}}\).

Udało mi się dojść do tego że \(\displaystyle{ 0 \le P(A \cap B) \le \frac{7}{12}}\) i \(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{7}{12} - P( A \cap B)}\) i stąd już wynika, że \(\displaystyle{ 0 \le P(A \cup B) \le \frac{7}{12}}\), ale co zrobić by udowodnić że jest jeszcze większe bądź równe 1/3?
noonespecial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2015, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Wykazać nierówność podwójną

Post autor: noonespecial »

?? ROZWIĄŻE KTOŚ?
TeoO_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 lis 2014, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ???
Podziękował: 1 raz

Wykazać nierówność podwójną

Post autor: TeoO_ »

Pomyśl chwilę, jeśli \(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{4}}\), a \(\displaystyle{ P(B) = \frac{1}{3}}\), to ile maksymalnie może wynosić \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) ?
ODPOWIEDZ