Kostki domina

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
PawelG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 sty 2009, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy

Kostki domina

Post autor: PawelG »

Z zestawu kostek do gry w domino losujemy jedną kostkę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) na obu częściach wylosowanej kostki jest taka sama liczba oczek
b) co najmniej na jednej z dwóch części wylosowanej kostki znajdują się 4 oczka
c) suma oczek na wylosowanej kostce jest równa 8

Zestaw do gry w domino składa
się z 28 różnych kostek. Każda
kostka podzielona jest na dwie części,
a na każdej części nie ma oczka lub jest od 1 do 6 oczek.


Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu zadania. Pozdrawiam PawełG

edit:

przykład a) rozwiązałem sam
(0,0)(1,1)(2,2)(3,3)(4,4)(5,5)(6,6)

P = 7/28 = 1/4

Chwile pomyślałem i z resztą sobie poradziłem

b)(0,4)(1,4)(2,4)(3,4)(4,4)(5,4)(6,4)

P = 7/28 = 1/4

c) (2,6)(3,5)(4,4)

P = 3/28

Sorry za zawracanie głowy, teraz tylko proszę o sprawdzenie. Dzięki.
ODPOWIEDZ