Hejka mam zadanie z którym nie moge sobie poradzić i nie wiem jak to rozrysować czy ktoś mógłby i pomóc. Mianowicie mam takie zadanie:
Z pudełka, w którym są 3 kule białe i 2 czarne, losujemy bez zwracania dwie kule. Co jest bardziej prawdopodobne wylosowanie 2 kul białych, czy wylosowanie najpierw kuli czarnej, a potem białej.
Musze zrobić to zadanie, a kurde jeszcze tego nie miałem w szkole i nie wiem jak. Plis pomóż mi ktoś.
Z góry dziękuje.
Losowanie kul - co bardziej prawdopodobne.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Pomógł: 6 razy
Losowanie kul - co bardziej prawdopodobne.
zrób sobie drzewo z 2 losowaniami bez zwracania. mi wychodzi tak:
A-dwie kule białe
\(\displaystyle{ A=\lbrace b,b \rbrace
P(A)= \frac{3}{5}\cdot \frac{2}{4}= \frac{6}{20}}\)
B-najpierw czarna potem biała
\(\displaystyle{ B=\lbrace cz,b \rbrace
P(B)= \frac{2}{5}\cdot \frac{3}{4}= \frac{6}{10}}\)
A-dwie kule białe
\(\displaystyle{ A=\lbrace b,b \rbrace
P(A)= \frac{3}{5}\cdot \frac{2}{4}= \frac{6}{20}}\)
B-najpierw czarna potem biała
\(\displaystyle{ B=\lbrace cz,b \rbrace
P(B)= \frac{2}{5}\cdot \frac{3}{4}= \frac{6}{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Losowanie kul - co bardziej prawdopodobne.
Czyli bardziej prawdopodobne jest wylosowanie najpierw czarnej potem białej i to dwukrotnie wyższe. Tak??
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Pomógł: 6 razy
Losowanie kul - co bardziej prawdopodobne.
nie jest takie same
w zdarzeniu A losujemy 2 białe a w zdarzeniu B najpierw czarna potem białą, losowanie bez zwracania daje nam takie samo prawdopodobieństwo tych zdarzeń
w zdarzeniu A losujemy 2 białe a w zdarzeniu B najpierw czarna potem białą, losowanie bez zwracania daje nam takie samo prawdopodobieństwo tych zdarzeń