Oblicz P(AuB)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 23:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Oblicz P(AuB)
Ai B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w omega, że \(\displaystyle{ A\subset B oraz P(A) = 0,3 i P(B) = 0,4}\). Oblicz P(Au B)
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Oblicz P(AuB)
Skoro \(\displaystyle{ A \subset B}\) to \(\displaystyle{ A\cap B=A}\)
Zatem
\(\displaystyle{ P \left( A \cup B\right)=P \left( A\right)+P\left( B\right)-P \left( A\cap B\right)=P \left( A\right)+P\left( B\right)-P \left( A\right)=P \left( B\right)=0,4}\)
Zatem
\(\displaystyle{ P \left( A \cup B\right)=P \left( A\right)+P\left( B\right)-P \left( A\cap B\right)=P \left( A\right)+P\left( B\right)-P \left( A\right)=P \left( B\right)=0,4}\)