oblicz prawdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
GunloK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 1 paź 2006, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: GunloK »

Klasa liczy 30 uczniow, 9 z nich widzialo film. Wychowawca dostal 4 bilety i losuje uczniow ktorych zaprosi na film. Oblicz prawdopodobienstwo, ze wsrod 4 wylosowanych nie ma uczniow ktorzy juz ten film widzieli.

Bardzo prosze o pomoc, mam duze problemy z rachunkiem prawdopodobienstwa :/ Prosilbym tez o komentarz przy rozwiazaniu, tak zebym mogl sam to przeanalizowac.

Z gory dzieki.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: `vekan »

A=\(\displaystyle{ C^4_{21}}\)
\(\displaystyle{ \Omega = C^4_{30}}\)

P(A) = \(\displaystyle{ \frac{A}{\Omega}}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: sushi »

klasa liczy 30 osób, 9 widziało już film więc zostaje 21 osób. Z 21 osób wybieramy 4 osoby , które dostaną bilet na film - nie wazna kolejnośc dostania biletu - mamy doczynienia z kombinacjami (21 po 4)- moc zbioru A, moc omega to bedzie 4 bilety na wszystkie osoby czyli kombinacje (30 po 4). Prawdopod. to moc A podzielić przez moc omega
GunloK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 1 paź 2006, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: GunloK »

czyli P(A) wychodzi 19/87 ?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: sushi »

nie liczyłem, ale zaraz sprawdzę

[ Dodano: 4 Październik 2006, 15:57 ]
tak tyle wyszło 19/87
ODPOWIEDZ