dystrybuanta rozkładu prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
polcia_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

dystrybuanta rozkładu prawdopodobieństwa

Post autor: polcia_89 »

Baaaardzo proszę o rozwiązanie 3 zadań, z którymi sobie nie radzę.
1.Dystrybuanta rozkładu prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P}\) dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ F_P(x)=\begin{cases} 0 dla x<0\\0,1+x dla 0\leqslant x <0,5\\0,4+x dla 0,5 \leqslant<0,55\\1 dla x\geqslant 0,55.\end{cases}}\).
Wyznaczyć:
a.\(\displaystyle{ P(\{\frac{1}{2}\})}\)
b.\(\displaystyle{ P([0,\frac{1}{2}])}\)
c.\(\displaystyle{ P((0, 0,55)).}\)

2. Niech \(\displaystyle{ P}\) będzie rozkładem prawdopodobieństwa na \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Wykazać, że punkt \(\displaystyle{ x_0}\) jest punktem skokowym \(\displaystyle{ P}\) wtedy i tylko wtedy, gdy dystrybuanta \(\displaystyle{ F_P}\) jest nieciągła w \(\displaystyle{ x_0}\).

3. Podać przykład dystrybuanty, której zbiór punktów nieciągłości jest gęsty w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\).

Będę ogromnie wdzięczna za pomoc!
ODPOWIEDZ