Mam za zadanie:
Wyznaczyć parametr a oraz prawdopodobieństwo (P3/2<x<e)
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{alnx}{ \sqrt[3]{ x^{4} } }}\) dla \(\displaystyle{ x \in (1,e)}\)
f(x) = 0 dla x nie należącego do(1,e)
jak rozwiązać takie zadanie? i o co chodzi?
Gęstość prawdopodobieństwa
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Gęstość prawdopodobieństwa
zacznijmy od wyznaczenia stałej a z zależności
\(\displaystyle{ \int^{e}_{1}f(x)=1}\) wynika to z tego że całkowite prawdopodobieństwo musi być równe jeden
a następnie
\(\displaystyle{ P(a)=\int^{e}_{\frac{3}{2}}f(x)}\)
systarczy teraz tylko policzyć te całki.
//nie jestem pewien tego rozwiązania.
\(\displaystyle{ \int^{e}_{1}f(x)=1}\) wynika to z tego że całkowite prawdopodobieństwo musi być równe jeden
a następnie
\(\displaystyle{ P(a)=\int^{e}_{\frac{3}{2}}f(x)}\)
systarczy teraz tylko policzyć te całki.
//nie jestem pewien tego rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 mar 2010, o 00:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża/Warszawa
Gęstość prawdopodobieństwa
tak i za f(x) podstawić \(\displaystyle{ f(x) = \frac{alnx}{ \sqrt[3]{ x^{4} } }}\)
?
?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 mar 2010, o 00:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża/Warszawa
Gęstość prawdopodobieństwa
tak rozumiem ponieważ założenie jest od (1,e) a sprawdzam od (3/2,e)
1. najpierw liczę prawdopodobieństwo?
2. czy najpierw całkę od 1 do e i wyliczam parametr a, dopiero następnie liczę prawdopodobieństwo dla 3/2 do e?
//a skoro nie śpisz prosiłbym o odpowiedź na banalne pytanie w dziale całki.
1. najpierw liczę prawdopodobieństwo?
2. czy najpierw całkę od 1 do e i wyliczam parametr a, dopiero następnie liczę prawdopodobieństwo dla 3/2 do e?
//a skoro nie śpisz prosiłbym o odpowiedź na banalne pytanie w dziale całki.
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Gęstość prawdopodobieństwa
odp b najpierw liczysz całkę dla \(\displaystyle{ x\in(-\infty ;+\infty)}\) która modyfikuje sie do całki w przedziale (1,e) aby wyznaczyć a. następnie liczysz prawdopodobieństwo dla przedziału \(\displaystyle{ (\frac{3}{2};e)}\)
a nie śpię bo próbuje uczyć się javy
a nie śpię bo próbuje uczyć się javy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 mar 2010, o 00:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża/Warszawa
Gęstość prawdopodobieństwa
to ja pouczę Cię javy, a ty mi dasz lekcji z matematyki i pomyśleć, że byłem 3 krotnie w pierwszej 10 KANGURA....