W pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 czarne.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
otuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 mar 2010, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

W pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 czarne.

Post autor: otuch »

1) W pojemniku znajduja sie 4 kule białe i 3 czarne. Losujemy kolejno bez zwrotu dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.
(widziałam juz gdzieś to zadanie, rozwiązanie: 4/7 * 3/6 z wytłumaczeniem... ale jakos czy jakoś szczególnie się to zapisuje? krok po kroku?)

2) Rzucamy 3 razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła

Alister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 23 razy

W pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 czarne.

Post autor: Alister »

1.To jest niby metoda drzewka :P ale wygodniej to chyba zrobić za pomocą zwykłej kombinatoryki
moc omegi = 7*6 (najpierw wybiera się 1 z 7 kul,a następnie 1 z 6)

Zdarzenie A - losuję 2 białe kule

moc A = 4*3 (najpierw wyciąga się 1 z 4 białych kul,a następnie jedną z 3)

zatem \(\displaystyle{ P(A)= \frac{4*3}{7*6} = \frac{2}{7}}\)

2.najwygodniej odjąć zdarzenie przeciwne A' - nie wypada żaden orzeł - wypadają same reszki

wszystkich możliwych wyników jest \(\displaystyle{ 2^{3}}\) ,czyli 8,natomiast takie rozstrzygnięcie,gdzie wypadną same reszki,jest tylko 1

zatem \(\displaystyle{ P(A')=1- \frac{1}{8} = \frac{7}{8}}\)
otuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 mar 2010, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

W pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 czarne.

Post autor: otuch »

już wszystko wiem teraz na zaliczenie moge iść

wypadna co najwyzej trzy oczka na kostce to znaczy ze wypanie 1, 2, i 3 czy bez 3?
Alister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 23 razy

W pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 czarne.

Post autor: Alister »

1,2 i 3

Powodzenia na tym zaliczeniu
ODPOWIEDZ