Prawdopodobieństwo podczas strzelania na teście
Prawdopodobieństwo podczas strzelania na teście
W teście mamy \(\displaystyle{ n}\) pytań, w każdym pytaniu mamy \(\displaystyle{ n}\) możliwych odpowiedzi (a,b,c,d,...). Dla jakiego \(\displaystyle{ n}\) prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P}\), że co najmniej jedna z zaznaczonych losowo odpowiedzi jest poprawna jest największe? Jak wygląda zależność \(\displaystyle{ P(n)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 23 razy
Prawdopodobieństwo podczas strzelania na teście
\(\displaystyle{ P(A)= 1-(\frac{n-1}{n})^{n}}\)
odejmuję zdarzenie przeciwne - uczeń zaznaczy wszystkie możliwe odpowiedzi błędnie. Zatem największe prawdopodobieństwo jest dla n=1 - uczeń będzie miał 1 pytanie z jedną możliwą odpowiedzią o.o' tak wnioskuję z treści zadania
A nie nvm....to jest jesli przyjmuję że na każde pytanie jest 1 możliwa poprawna odpowiedź.... nie jestem pewny tego,co napisałem wcześniej na 100%,ale mam nadzieję że to o to chodzi
odejmuję zdarzenie przeciwne - uczeń zaznaczy wszystkie możliwe odpowiedzi błędnie. Zatem największe prawdopodobieństwo jest dla n=1 - uczeń będzie miał 1 pytanie z jedną możliwą odpowiedzią o.o' tak wnioskuję z treści zadania
A nie nvm....to jest jesli przyjmuję że na każde pytanie jest 1 możliwa poprawna odpowiedź.... nie jestem pewny tego,co napisałem wcześniej na 100%,ale mam nadzieję że to o to chodzi
Prawdopodobieństwo podczas strzelania na teście
Tak, tak o to chodzilo zapomnialem dodac No wlasnie teraz juz otrzymalem ten sam wynik Ciekawe byłoby jeszcze policzyć granicę tego ciągu dla \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty {}\)
-- 21 mar 2010, o 23:15 --
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} 1-(\frac{n-1}{n})^{n} = 1 - (\frac{1/e}}\)-- 21 mar 2010, o 23:19 --\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} 1-(\frac{n-1}{n})^{n} = 1 - 1/e}\)
-- 21 mar 2010, o 23:15 --
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} 1-(\frac{n-1}{n})^{n} = 1 - (\frac{1/e}}\)-- 21 mar 2010, o 23:19 --\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} 1-(\frac{n-1}{n})^{n} = 1 - 1/e}\)