Wartość oczekiwana z rozkładu Poissona (łatwe)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Victoria_Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2 lis 2007, o 13:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole

Wartość oczekiwana z rozkładu Poissona (łatwe)

Post autor: Victoria_Black »

Wiem, że to jest podstawowe zadanie, ale NIGDZIE nie mogę znaleźć JASNEJ podpowiedzi...

Niech N będzie zmienną losową o rozkładzie Poissona taką, że \(\displaystyle{ P(N \le 1)= \frac{8}{9} P(N=2).}\) Obliczyć EN.

No dobrze, wiem, że to będzie wyglądało jakoś tak:

\(\displaystyle{ e ^{-\lambda} + e ^{-\lambda} \lambda = \frac{8}{9} e ^{-\lambda} \frac{\lambda ^{2} }{2!}}\)

Ale jak wyznaczyć z tego LAMBDĘ....?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wartość oczekiwana z rozkładu Poissona (łatwe)

Post autor: »

Podziel stronami przez \(\displaystyle{ e^{-\lambda}}\), otrzymasz równanie kwadratowe, którego dodatni pierwiastek będzie szukaną lambdą.

Q.
ODPOWIEDZ