Rzuty kostką sześcienną - opisywanie zdarzeń elementarnych
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rzuty kostką sześcienną - opisywanie zdarzeń elementarnych
Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Opisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych sprzyjających zdarzeniu: A - zdarzenie - w każdym rzucie liczba oczek będzie większa od numeru rzutu, a następnie oblicz prawdopodobieństwo tego zdarzenia A.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Rzuty kostką sześcienną - opisywanie zdarzeń elementarnych
\(\displaystyle{ |\Omega|=6^{3} \\ |A|=5\cdot 4\cdot 3 \\ P(A)=\frac{60}{216}}\)