1.W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 kule czarne. Wyjmujemy z urny losowo kulę i zatrzymujemy ją, a następnie wyjmujemy drugą kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że za drugim razem wyjmiemy kulę czarną, jeśli za pierwszym razem wyjęliśmy białą?
Prawdopodobieństwo warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piekary Śląskie
Prawdopodobieństwo warunkowe
Czy ktoś może wie jak rozwiązać poniższe zadanie (Za pomocą prawdopodobieństwa warynkowego)?
- EnsamVarg
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ensam.varg@mail.ru
- Pomógł: 30 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
A - za drugim razem wylosowano kulę czarną
B - za pierwszym razem wylosowano białą
\(\displaystyle{ P(A/B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{7}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{3\cdot4}{ {7 \choose 2} 2!}}\)
B - za pierwszym razem wylosowano białą
\(\displaystyle{ P(A/B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{7}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{3\cdot4}{ {7 \choose 2} 2!}}\)