Z talii 52 kart losujemy 5. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania trzech
kierów, jeżeli wiadomo, że wśród wylosowanych kart nie ma kolorów pik i
trefl.
prawdopodobieństwo wylosowania trzech kierów
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
prawdopodobieństwo wylosowania trzech kierów
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1- \frac{ {3 \choose 2} {2 \choose 2} }{ {7 \choose 2} {5 \choose 2} }}\)
dobrze??
\(\displaystyle{ P(A)=1- \frac{ {3 \choose 2} {2 \choose 2} }{ {7 \choose 2} {5 \choose 2} }}\)
dobrze??