Proszę o pomoc w rozwiązywaniu zadania:
Zad.1
Rzucamy monetą. Jeśli wypadnie orzeł, losujemy kartę z talii 52 kart, jeśli wypadnie reszka losujemy jedną karte spośród kierów. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowaną kartą jest:
a) Król kier
b) Dama lub walet.
Proszę o zapisanie jak to rozwiązac, bo nie wiem jak się do tego zabrać.
Z góry dziękuje:)
Rzut monetą i losowanie karty.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
Rzut monetą i losowanie karty.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, o 19:04 przez *Kasia, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Rzut monetą i losowanie karty.
Nie ten dział...
Z zapisów powinieneś się domyśleć co oznaczają:
a) \(\displaystyle{ P(X)=P(A_{1}\cap B_{1})+P(A_{2}\cap B_{2})=P(A_{1})P(B_{1})+P(A_{2})P(B_{2})=\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{52}+\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{13}=...}\)
Przykład b) analogicznie, tylko zamiast \(\displaystyle{ B_{1}}\) i \(\displaystyle{ B_{2}}\) będziesz miał \(\displaystyle{ C_{1}\cup D_{1}}\) i \(\displaystyle{ C_{2}\cup D_{2}}\)
Z zapisów powinieneś się domyśleć co oznaczają:
a) \(\displaystyle{ P(X)=P(A_{1}\cap B_{1})+P(A_{2}\cap B_{2})=P(A_{1})P(B_{1})+P(A_{2})P(B_{2})=\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{52}+\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{13}=...}\)
Przykład b) analogicznie, tylko zamiast \(\displaystyle{ B_{1}}\) i \(\displaystyle{ B_{2}}\) będziesz miał \(\displaystyle{ C_{1}\cup D_{1}}\) i \(\displaystyle{ C_{2}\cup D_{2}}\)