prawdopodobienstwo na plazy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marlena0429
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 maja 2009, o 20:09
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

prawdopodobienstwo na plazy

Post autor: marlena0429 »

6 znajomych opa sie na plazy kazdy na swoim kocu. W pewnym momencie wybiegaja do wody a po kapieli wracaja i klada sie na losowo wybranym kocu. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym, ze dokladnie dwie osoby nie poloza sie na swoich kocach.

Myslalam ze to tak trzeba zrobic:

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=6!}\)


\(\displaystyle{ \overline{\overline{}A}=5*5}\)

Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Smażony Ogórek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 23 razy

prawdopodobienstwo na plazy

Post autor: Smażony Ogórek »

Wybierz spośród wszystkich te 4 osoby które położą się "dobrze". Na ile sposobów możesz to zrobić?
marlena0429
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 maja 2009, o 20:09
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

prawdopodobienstwo na plazy

Post autor: marlena0429 »

Smażony Ogórek pisze:Wybierz spośród wszystkich te 4 osoby które położą się "dobrze". Na ile sposobów możesz to zrobić?
\(\displaystyle{ {6 \choose 4}=15}\) a ma wyjsc zgodnie z odpowiedziami 3
Awatar użytkownika
Smażony Ogórek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 23 razy

prawdopodobienstwo na plazy

Post autor: Smażony Ogórek »

3 to na na pewno za mało rozrysuj sobie przykładowe sytuacje i od razu zobaczysz, że będzie więcej
ODPOWIEDZ