Witam forumowiczów i proszę o pomoc w dwóch zadaniach z prawdopodobieństw.ostatnio ze sprawdzianu dostałem 1 i mam pisac poprawe,matematyczka mi podała kilka różnych zadan do cwiczenia,z trzema sobie poradziłem ale tych dwóch nie potrafie,nie wiem kompletnie jak narysowac to drzewko.pomóżcie !
Zad 1
Losujemy trzy karty z talii 24 kart(figury, dziewiątki i dziesiątki)Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo zdarzeń:
A-wylosowane karty to trzy damy
B-wśród wylosowanych kart są dokładnie dwie damy
Zad.2
W dwóch pudełkach sa losy loteryjne.W pierwszym pudełku jest 70 losów,w tym 20 wygrywających.W drugim pudełku jest 90 losów,w tym 36 wygrywajacych.Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadnie 1 lub 6-ciagniemy los z pierwszego pudełka .W pozostałych wypadkach ciagniemy los z drugiego pudelka .Narysuj drzewko ilustrujące to doświadczenie i oblicz prawdopodobieństwo wyciągnięcia losu wygrywającego.
drzewka stochastyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
drzewka stochastyczne
zad 2
pierwszy poziom drzewa losowanie pudełka
prawdopodobieństwa odpowiednio 2/6 i 4/6
drugi poziom drzewa losowanie losu
wygrany przegrany - do każdej gałęzi
prawdopodobieństwa odpowiednio
W1- 20/70 P1- 50/70 W2 - 36/90 P2 - 54/90
\(\displaystyle{ P(W)= \frac{2}{6} \cdot \frac{20}{70}+ \frac{4}{6} \cdot \frac{36}{90}}\)-- 15 mar 2010, o 14:15 --zad 1 Liczba wszystkich zdarzen elementarnych to kombinacja 2 spośród 24=2024
liczba zdarzeń sprzyjających A to kombinacja 3 spośród 4=4
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{2024}}\)
liczba zdarzeń sprzyjających B to kombinacja 2 spośród 4 pomnożona przez kombinację 1 spośród 20=12 X 20=240
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{240}{2024}}\)
pierwszy poziom drzewa losowanie pudełka
prawdopodobieństwa odpowiednio 2/6 i 4/6
drugi poziom drzewa losowanie losu
wygrany przegrany - do każdej gałęzi
prawdopodobieństwa odpowiednio
W1- 20/70 P1- 50/70 W2 - 36/90 P2 - 54/90
\(\displaystyle{ P(W)= \frac{2}{6} \cdot \frac{20}{70}+ \frac{4}{6} \cdot \frac{36}{90}}\)-- 15 mar 2010, o 14:15 --zad 1 Liczba wszystkich zdarzen elementarnych to kombinacja 2 spośród 24=2024
liczba zdarzeń sprzyjających A to kombinacja 3 spośród 4=4
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{2024}}\)
liczba zdarzeń sprzyjających B to kombinacja 2 spośród 4 pomnożona przez kombinację 1 spośród 20=12 X 20=240
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{240}{2024}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
drzewka stochastyczne
co do tego drugiego to tak samo probowalem i tak samo mi wychodziło ,ale nie byłem pewien.Jeśli chodzi o 1 zad ,to nadal go nie kumam,nie wiem jak narysowac to drzewko,czy mógłby ktos jeszcze raz mi to wyjaśnić?prosze
drzewka stochastyczne
gdy narysujemy drzewko do tego pierwszego zadania to zmienia nam się sposób liczenia prawdopodobieństwa
1 poziom - wylosowano damę, wylosowano inną kartę
prawdopodobieństwa odpowiednio 4/24 i 20/24
2 poziom - wylosowano damę, wylosowano inną kartę
prawdopodobieństwa odpowiednio 3/23 i 20/23
3 poziom - wylosowano damę, wylosowano inną kartę
prawdopodobieństwa odpowiednio 2/22 i 20/22-- 16 mar 2010, o 09:41 --i drugie drzewko analogicznie
1 poziom - wylosowano damę, wylosowano inną kartę
prawdopodobieństwa odpowiednio 4/24 i 20/24
2 poziom - wylosowano damę, wylosowano inną kartę
prawdopodobieństwa odpowiednio 3/23 i 20/23
3 poziom - wylosowano damę, wylosowano inną kartę
prawdopodobieństwa odpowiednio 2/22 i 20/22-- 16 mar 2010, o 09:41 --i drugie drzewko analogicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
drzewka stochastyczne
własnie spróbowałem narysowac to drzewko i w przykladzie a wychodzi mi tak (A)=4/24 * 3/23*2/22
a drugie zdarzenieto P(B)=4/24*3/24*20/22 +4/24*20/23*3/22 +20/24*4/23*3/22
czy dobrze mysle czy żle?
a drugie zdarzenieto P(B)=4/24*3/24*20/22 +4/24*20/23*3/22 +20/24*4/23*3/22
czy dobrze mysle czy żle?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce