prawdopodobieństwo siedzenia obok siebie.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
spadajgamoniu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 14 mar 2010, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce

prawdopodobieństwo siedzenia obok siebie.

Post autor: spadajgamoniu »

Treść zadania:

Krysia, Ewa, Natalia i Ola poszły do kina. Na sali usiadły losowo na wykupionych 4 kolejnych miejscach. Oblicz prawdopodobieństwo, że Ewa i Ola usiadły obok siebie.

Rozumowuje to w sposób następujący:

Dziewczyny siądą koło siebie, jeżeli zajmą następne miejsca - pierwsze i drugie, drugie i trzecie lub trzecie i czwarte. Każde takie zajęcie miejsc może zostać zrobione na dwa sposoby - zależnie od tego, w jakiej kolejności usiądą. Łącznie jest więc sześć zdarzeń sprzyjających. Ale do każdej opisanej wyżej sytuacji można jeszcze dopasować miejsca dla pozostałych dwóch dziewcząt. (Jeśli Ewa i Ola zajęły n. p. miejsca 1 i 2, to Krysia i Natalia mogą usiąść w porządku 3 i 4 lub 4 i 3). Czyli takich ustawień jest \(\displaystyle{ 6\cdot2=12}\)

Czyli \(\displaystyle{ P(A)=\frac{12}{24}=\frac{1}{2}}\)

Czy jest to trafiony sposób rozwiązania, czy nie?
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

prawdopodobieństwo siedzenia obok siebie.

Post autor: jarzabek89 »

Jest dobrze.
spadajgamoniu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 14 mar 2010, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce

prawdopodobieństwo siedzenia obok siebie.

Post autor: spadajgamoniu »

Dziękuję za fatygę.
ODPOWIEDZ