Prawdopodobienstwo przerwania obwodu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
asmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 paź 2009, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 41 razy

Prawdopodobienstwo przerwania obwodu

Post autor: asmo »

Przerwanie obwodu elektrycznego moze nastapic wskutek popsucia sie elementu K lub dwoch elementow K1 i K2. Prawdopodobienstwo popsucia sie elementu K jest rowne 0.3, a dla kazdego z elementow K1 i K2 prawdopodobienstwa te wynosza 0.2 Obliczyc prawdopodobienstwo przerwania obwodu.

A - zdarzenie polegajace na przerwaniu obwodu

D:
P(K)=0.3
P(K1)=0.2
S:
P(A)=?

Obwod przestaje dzialac., gdy przestanie dzialac element K lub jednoczesnie przestana dzialac elementy K1 i K2.

x - jednoczesna awaria elementow K1 i K2
\(\displaystyle{ x=P(K1)^2}\)

Jak zapisac P(A) = P(K) lub x za pomoca wzoru?

Pozdrawiam,


Ogolnie to rozwiazalem to zadanie i wyszlo zgodnie z odpowiedziami 0,328.
\(\displaystyle{ P(A)=P(K)+P(K1)^2-P(K1)^2P(K)}\)
ODPOWIEDZ