W urnie znajdują się 4 kule białe, 3 czerwone i 8 czrnych. Losujemy bez zwracania 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych.
Próbowałam rozwiązać w ten sposób:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {4 \choose 2} \cdot {3 \choose 1} + {4 \choose 2} \cdot {8 \choose 1} }{ {15 \choose 3} }=\frac{6\cdot3+6\cdot8}{\frac{13\cdot14\cdot15}{2\cdot3}}=\frac{18+48}{13\cdot35}=\frac{66}{455}}\)
Czy jest to zrobione poprawnie? Jeżeli nie, to będę wdzięczna za pomoc.
obliczenie prawdopodobieństwa wyrzucenia 2 kul białych.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
obliczenie prawdopodobieństwa wyrzucenia 2 kul białych.
OK.
Oczywiście w liczniku można było zapisać:
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {11 \choose 1}}\)
bo przecież musimy wylosować 2 kule z 4 (białe) i 1 z pozostałych 11 (dowolna inna niż biała)
Oczywiście w liczniku można było zapisać:
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {11 \choose 1}}\)
bo przecież musimy wylosować 2 kule z 4 (białe) i 1 z pozostałych 11 (dowolna inna niż biała)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
obliczenie prawdopodobieństwa wyrzucenia 2 kul białych.
Owszem można by tak zapisać, ale to nie wpływa na wynik końcowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
obliczenie prawdopodobieństwa wyrzucenia 2 kul białych.
Oczywiście że nie, ale ja nic takiego nie sugerowałemspadajgamoniu pisze:Owszem można by tak zapisać, ale to nie wpływa na wynik końcowy.