Mam takie zadanie:
Zdarzenia \(\displaystyle{ A,B \subset omega}\) spełniają warunki \(\displaystyle{ P(A') = \frac{1}{3}, P(B') = \frac{2}{5} , P(A \cap B) = \frac{3}{4} , wyznacz P(A \cup B).}\)
Bardzo proszę pomoc w tym zadaniu
Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolina Muminków
Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 17:25 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń.
Po pierwsze \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
po drugie \(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')}\)
Po trzecie \(\displaystyle{ P(A \cup B)= P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
po drugie \(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')}\)
Po trzecie \(\displaystyle{ P(A \cup B)= P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolina Muminków