Losowanie kul z powtórzeniami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
izak110
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 2 lut 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 47 razy

Losowanie kul z powtórzeniami

Post autor: izak110 »

Z pudełka, w którym jest jednakowa liczba kul niebieskich i czerwonych losujemy trzy razy po jednej kuli, przy czym po każdym losowaniu wkładamy wylosowaną kulę z powrotem do pudełka i dokładamy jeszcze jedną kulę tego samego koloru co wylosowana. Oblicz, ile jest kul w pudełku jeśli wiadomo,że prawdopodobieństwo wylosowania trzech kul tego samego koloru wynosi 7/22
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Losowanie kul z powtórzeniami

Post autor: luka52 »

Jeżeli początkowo było \(\displaystyle{ k}\) kul niebieskich i \(\displaystyle{ k}\) czerwonych, to prawdopodobieństwo wylosowania trzech kul jednego kolory wynosi:
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{k}{2k} \cdot \frac{k+1}{2k+1} \cdot \frac{k+2}{2k+2} = \frac{7}{22}}\)
Wylicz z tego \(\displaystyle{ k}\).
izak110
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 2 lut 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 47 razy

Losowanie kul z powtórzeniami

Post autor: izak110 »

Wszystko fajnie i się zgadza Tylko dlaczego przed tym jest 2 ?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Losowanie kul z powtórzeniami

Post autor: luka52 »

Ponieważ możesz wyciągnąć trzy niebieskie lub trzy czerwone. Gdyby nie było tej dwójki, powyższe wyrażenie równało by się prawdopodobieństwu wylosowania trzech kul jednego ustalonego koloru.
ODPOWIEDZ