dwie kości
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kto to wie?
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 2 razy
dwie kości
taką odpowiedź mogę znaleźć również w książce, jak to policzyć, bo trochę to sprzeczne z moją intuicją bo z tego wynika że, mając nawet 50 kości i i rzucając nimi jest takie samo prawdopodobieństwo, że na każdej wypadnie jedynka jak rzucając jedną kością. Proszę o sprostowanie mojej logiki
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
dwie kości
Twoja intuicja jest dziwna
Można zrobić to na dwa sposoby:
1) Zdarzenia sprzyjające to wyrzucenie 1 1, 2 2.. 6 6.. takich zdarzeń jest 6 jak wiadomo, wszystkich kombinacji jest 36 więc prawdopodobieństwo zdarzenia równe jest \(\displaystyle{ \frac{6}{36}}\)
2) Rzucamy jedną kostką, nie interesuje nas co wypadnie, rzucamy drugą kostką, może wypaść jedna z 6 liczb i tylko jedna z tych liczb jest równa liczbie wylosowanej w rzucie pierwszą kostką, stąd też mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
Można zrobić to na dwa sposoby:
1) Zdarzenia sprzyjające to wyrzucenie 1 1, 2 2.. 6 6.. takich zdarzeń jest 6 jak wiadomo, wszystkich kombinacji jest 36 więc prawdopodobieństwo zdarzenia równe jest \(\displaystyle{ \frac{6}{36}}\)
2) Rzucamy jedną kostką, nie interesuje nas co wypadnie, rzucamy drugą kostką, może wypaść jedna z 6 liczb i tylko jedna z tych liczb jest równa liczbie wylosowanej w rzucie pierwszą kostką, stąd też mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)