rozpatrujemy zbiór 5-wyrazowych ciągów o wyrazach -1 0 lub 1 oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrany ciąg ma dokładnie jeden wyraz równy 0 i suma jego wyrazów jest równa 0
\(\displaystyle{ \Omega=5 ^{3}}\)
jak to obliczyć? proszę o wyjaśnienie
ciąg 5 wyrazów
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
ciąg 5 wyrazów
Ciągi jakie nas interesują to:
0 1 -1
0 -1 1
-1 0 1
1 0 -1
-1 1 0
1 -1 0
Czyli prawdopodobieństwo zdarzenie jest równe:
\(\displaystyle{ \frac{6}{125}}\)
0 1 -1
0 -1 1
-1 0 1
1 0 -1
-1 1 0
1 -1 0
Czyli prawdopodobieństwo zdarzenie jest równe:
\(\displaystyle{ \frac{6}{125}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
ciąg 5 wyrazów
Powiedziałbym, że raczej, że:
\(\displaystyle{ \Omega=3 ^{5}}\)
bo jest to 5-wyrazowy ciąg utworzony ze zbioru 3-elementowego (czyli kombinacja z powtórzeniami)
Natomiast ciąg o podanych własnościach musi składać się z elementów zbioru {0,1,1,-1,-1}. Ile jest takich ciągów?
jarzabek89, ciągi mają być 5-wyrazowe a nie 3-wyrazowe. A i moc zbioru Omega, to nie 125.
\(\displaystyle{ \Omega=3 ^{5}}\)
bo jest to 5-wyrazowy ciąg utworzony ze zbioru 3-elementowego (czyli kombinacja z powtórzeniami)
Natomiast ciąg o podanych własnościach musi składać się z elementów zbioru {0,1,1,-1,-1}. Ile jest takich ciągów?
jarzabek89, ciągi mają być 5-wyrazowe a nie 3-wyrazowe. A i moc zbioru Omega, to nie 125.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
ciąg 5 wyrazów
mat_61, przepraszam za błąd dziękuje za czujność.
W takim razie zadanie i tak trzeba zrobić analogicznie o tego co napisałem.
W takim razie zadanie i tak trzeba zrobić analogicznie o tego co napisałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
ciąg 5 wyrazów
Można oczywiście wypisać wszystkie interesujące nas ciągi (a będzie ich trochę) lub obliczyć ich ilość. Sposób do wyboru.
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy