We wsi zamieszkanej przez 50 osób pewna osoba przekazała plotkę
drugiej osobie, która następnie przekazała j , a losowo jednej z osób z tej
wsi, itd. W każdym kroku osoba wysłuchująca plotki jest wybierana
losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze plotka zostanie przekazana
8 razy bez natrafienia na osobę, która już ją słyszała?
Proszę Was o pomoc
Prawdopodobieństwo usłyszenia plotki
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Prawdopodobieństwo usłyszenia plotki
tak na pierwszy rzut oka to by było
\(\displaystyle{ P=\frac{ {49 \choose 1}\cdot {48 \choose 1}\cdot {47 \choose 1} \cdot .... \cdot {43 \choose 1}\cdot {42 \choose 1} }{49^{8}}}\)
ale głowy nie daję
\(\displaystyle{ P=\frac{ {49 \choose 1}\cdot {48 \choose 1}\cdot {47 \choose 1} \cdot .... \cdot {43 \choose 1}\cdot {42 \choose 1} }{49^{8}}}\)
ale głowy nie daję