Nierówność dla dowolnej zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rydberg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 mar 2010, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Nierówność dla dowolnej zmiennej losowej

Post autor: rydberg »

Pokaż, że dla dowolnej zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) przybierającej wartości z przedziału \(\displaystyle{ \left[ 0.5, 1.0\right]}\) istnieje takie \(\displaystyle{ y}\) z przedziału \(\displaystyle{ \left[ 0.5, 1.0\right]}\), że:

\(\displaystyle{ 0.5y + y*P\left(X \ge y \right) > E \left[ X \right]}\)
ODPOWIEDZ