prawdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Esiaczeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 13 wrz 2006, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 14 razy

prawdopodobienstwo

Post autor: Esiaczeq »

Sprawdz że poniższe informacje dotyczące zdarzen A,B zawarte w Ω są sprzeczne:
a)
P(A)= 0,6
b)
P(B)=\(\displaystyle{ \frac{5}{8}}\)
c)
P(A *B)= 0,15
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

prawdopodobienstwo

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ p(A\cup B)=p(A)+p(B)-p(A\cap B)=0,6+\frac{5}{8}-0,15=1,075}\)

co jest niemozliwe gdyż prawdopodobieństwo nie może przekroczyć 1.
ODPOWIEDZ